lunes, 11 de mayo de 2015

1. Metabolisme

Exercici 1:

Durant una cursa gastem energia que hem magatzemat al nostre organisme.
1.-(1 punt)
Durant una marató el múscul utilitza una gran quantitat d’oxigen i consumeix tant glúcids com lípids. Feu un esquema metabòlic assenyalant quines vies metabòliques estan actives en aquest tipus d’exercici. (De cada via ha de quedar clar el seu nom, el nom del seu substrat i del seu producte, i el compartiment de la cèl·lula en el que es produeix). 
Resposta:
  
2.- (1 punt)
Durant una cursa d’esprint, en canvi, el múscul utilitza molt poc oxigen. Empleneu la taula següent indicant quines vies metabòliques están actives i quines no en aquest cas. Raoneu-ho.
Via metabòlica
activa / inactiva
justificació
Cicle de Krebs
 Inactiva
 Inactiva
Sense oxigen la cadena respiratòria no funciona i per tant tampoc la fosforilació oxidativa. Així, l’NADH no es transforma en NAD+, que és necessari per al funcionament del cicle de Krebs (com a cosubstrat). (*)
Cadena Respiratòria
 Inactiva

(*)
Fosforilació oxidativa

 Inactiva
(*)
Oxidació de la glucosa (fins a CO2)
 Inactiva
  Sense cicle de Krebs el AcCoA que procedeix del piruvat no pot oxidar-se, de forma que s’acumula.
Fermentació
Activa
 El piruvat passa a lactat, transformant NADH en NAD+ necessari per a la via. 
Beta-oxidació
Inactiva 
Com la glucòlisi, és dependent del cicle de Krebs perquè oxidi l’AcCoA, producte final de la via. 

3.-(1 punt)
Durant una Marató un esportista consumeix unes 2.600 kcal. El 60% d’aquesta energia procedeix dels glúcids i l’altre 40% dels lípids. Sabent que l’oxidació d’un glúcid allibera 4.3 kcal.g-1 i l’oxidació d’un lípid allibera 9.1 kcal.g-1, calculeu la massa de cada tipus de compost que perd un esportista durant una marató.
0.4 punts:
2.600 kcal/marató x 60% = 1560kcal de glúcids i, per tant, 2600-1560 = 1040kcal de lípids
0.3 punts: 
glúcids: 1560 kcal gastades x 1g/4.3 kcal = 363 g de glúcids consumits 
0.3 punts: 
lípids: 1040 kcal x 1g/9.1 kcal = 114 g de lípids consumit


No hay comentarios:

Publicar un comentario