lunes, 11 de mayo de 2015

1. Immunologia

Exercici 1:


Elvirus H5N1 és causant d’un tipus
de grip aviaria que ocasionalment
ha infectat persones que havien
estat en contacte amb aus malaltes
en diversos llocs del món. Durant la
tardor del 2005, l’ Organització
Mundial de la Salut ha advertit del
risc real que aquest virus muti i
pugui causar una epidèmia mundial
entre els humans, contra la qual
estem immunològicament poc
protegits.El material genètic d’aquest virus té una gran capacitat de canviar a mesura que es replica. El  virus inicial es veu reemplaçat per noves variants que presenten canvis en les proteïnes del seu embolcall.
1. (1 punt)
a) Quina relació hi ha entre “el material genètic té una gran capacitat de canviar” i els “canvis en les proteïnes del seu embolcall”?
Cal que l’alumnat relacioni els canvis en el material genètic, les mutacions, amb els canvis a les proteïnes de l’embolcall, ja que aquestes són l’expressió dels gens: canvis al material genètic donaran lloc a canvis a les proteïnes resultants del procés de traducció. 
b) Feu servir els vostres coneixements en immunologia per interpretar el fet que les persones estiguem “immunològicament poc protegides” contra el virus H5N1.
Gairebé cap persona ha estat infectada anteriorment per virus amb els antígens propis del H5N1 (originalment afecta els ocells salvatges), per tant no ha adquirit memòria immunològica que la protegeixi del virus. Algú podria argumentar que tampoc hi ha hagut probablement processos evolutius, ni pressió selectiva a l’espècie humana en aquesta direcció.
2.- (1 punt)
Algunes vacunes per prevenir malalties víriques es fabriquen a partir de virus idèntics als que causen la infecció, però modificats genèticament de manera que no poden replicar-se dins les cèl·lules. Expliqueu en què es basa l’acció d’una vacuna i justifiqueu per què en el cas del virus H5N1 és difícil obtenir una vacuna eficaç.
L’acció d’una vacuna es basa en generar una resposta primària antigen-anticós, de manera que la persona vacunada contra un determinat virus adquireix memòria immunològica necessària per respondre eficaçment a una infecció causada per aquest virus. En aquest sentit, inocular virus sense capacitat infectiva (que no es repliquen), però que posseeix els mateixos antigens és complicat en el cas del H5N1 ja que aquest virus té una gran capacitat per canviar les proteïnes (mutar) i el virus que s’utilitzés per dissenyar la vacuna podria ser diferent del que provoqui realment la infecció (i la vacuna podria no ser eficaç).

No hay comentarios:

Publicar un comentario