lunes, 18 de mayo de 2015

1. Disseny experimental

Exercici 2:

L’any 1864, l'Acadèmia de les Ciències de París va convocar un concurs per a premiar qui demostrés, de manera definitiva, si era possible o no generar vida espontàniament a partir de matèria no viva. Louis Pasteur guanya el premi amb l’experiment següent: va fer bullir un brou de carn en dos tipus de matrassos.
Els matrassos del primer tipus eren de coll de cigne; es a dir, tenien el coll llarg i en forma de S. Desprès de l'ebullició, l’aigua estèril es condensava al colze del coll i feia de filtre, de manera que deixava passar l’aire, però no els microorganismes que transportava, que hi quedaven retinguts.


Els matrassos de l’altre tipus eren de coll vertical, i per tant el brou estava en contacte directe amb l’aire.
Pasteur va introduir la mateixa quantitat de brou a cadascun dels matrassos, i el va fer bullir per destruir els possibles microorganismes que pogués contenir. Després el deixà refredar. Al cap d'uns quants dies, el brou contingut als matrassos de coll vertical es va podrir, mentre que el brou contingut als matrassos de coll de cigne es va conservar estèril.
1- Formuleu una de les possibles hipòtesis que van portar Pasteur a plantejar aquest experiment. Quines son les variables independent i dependent? [1 punt]
Hipòtesi
Possibles hipòtesis:
- Potser el brou es podreix degut als microorganismes que hi ha a l’aire.
[0,4 punts]
Nota1: no és necessari que posin “potser” o cap altre expressió que denoti possibilitat. És igualment vàlid si ho posen de forma afirmativa. P.ex. El brou es podreix degut als microorganismes que hi ha a l’aire.
Nota 2: Si ho escriuen forma de pregunta, llavors [0 punts], atès que una hipòtesi és una de les possibles respostes a la pregunta que hom es planteja.
- Potser els microorganismes de l’aire tenen relació (o influeixen) que el medi es podreixi
- Potser els microorganismes es poden formar espontàniament”
- Potser els microorganismes NO es poden formar espontàniament” (han d’arribar de l’exterior, o han d’originar-se a partir d’altres microorganismes).

Variable independent
L’ accés dels microorganismes al brou
o béel contacte del brou amb l’aire amb microorganismes
o bél’aïllament del brou respecte als  microorganismes
el tipus de matràs ( la forma del qual permet o no l’ entrada de microorganismes)
 [0,3 punts]

Variable dependent
Que el brou es faci mal be (es podreixi) o es mantingui estèril
o béLa presència de microorganismes al brou
[0,3 punts]
2- Respecte al disseny de l'experiment, responeu a les qüestions següents: [1 punt]
a) En la figura de la pàgina anterior es veuen diversos matrassos de cada tipus. Quin sentit té fer rèpliques en un experiment?
Garantir que l’experiment s’ha fet correctament en comprovar que els resultats són els mateixos en totes les rèpliques sotmeses a les mateixes condicions.
o bé
es repeteixen els resultats
o bé
garantir que els resultats no són deguts a l'atzar
o bé
garantir que els resultats no són deguts a altres factors no tinguts en compte
[0,5 punts] per aquesta subpregunta a)
b) Enumereu dues variables que cal controlar perquè els resultats d’aquest experiment siguin fiables.
Justifiqueu la resposta.
Variables possibles:
Quantitat de brou, tipus de brou, temps d’ebullició, volum del matràs, intensitat del foc, tipus de foc, temperatura ambiental, lloc on estaven els matrassos, tipus d’aire amb el qual estaven en contacte, llum, humitat... (i un llarg etcètera que el corrector ha de valorar)
[0,25 punts]  per cada variable correcta amb la seva justificació.
Atenció: n'han de posar només dues de totes les possibles.
[0,5 punts] per aquesta subpregunta b)

No hay comentarios:

Publicar un comentario