lunes, 18 de mayo de 2015

1. Disseny experimental

Exercici 1:

Una família del Priorat, propietària d’unes vinyes, vol saber si li sortirà més a compte mantenir les vinyes en filera però separades, a la manera tradicional, o bé emparrar-les. Les vinyes emparrades recolzen sobre un suport fet de fusta i filferro, i són aptes per a la verema a màquina.
1. Una de les filles d’aquesta família, estudiant de batxillerat, decideix dedicar el seu treball de recerca a esbrinar-ho. En el seu quadern escriu: [1 punt]
Problema: De quina manera produeixen més raïm les vinyes, separades o emparrades?
a) Formuleu dues hipòtesis possibles.
En principi hi ha tres hipòtesis possibles:
-Potser produeixen més raïm les vinyes separades.
-Potser produeixen més raïm les vinyes emparrades.
-Potser les vinyes produeixen la mateixa quantitat de raïm de les dues maneres.
Hipòtesi 1
Qualsevol de les tres hipòtesis anteriors [0,25 punts]
Hipòtesi 2
Una altra qualsevol de les tres hipòtesis anteriors [0,25 punts]
b) Quines són les variables independent i dependent?
Variable independent
La disposició de les vinyes, separades o emparrades. [0,25 p]
Variable dependent
La producció de raïm. [0,25 p]
2) Dissenyeu un experiment per a resoldre el problema. Per a dur-lo a terme, disposeu de quatre finques, totes amb quaranta fileres de vinyes de la varietat garnatxa i situades al vessant solell. Podeu emparrar o mantenir separades les vinyes de les fileres que creieu convenients, així com decidir quines vinyes s’adoben i es sulfaten. [1 punt]
Resposta model:
En cadascuna de les quatre finques, agafem 20 fileres i les emparrem. En les altres 20 fileres deixem les vinyes separades. Ens hem d’assegurar que totes les fileres de vinyes siguin adobades i sulfatades de la mateixa manera (tant és de quina manera es faci, però sempre la mateixa). Un cop acabada la verema, es mesura la quantitat de raïm produïda per les vinyes emparrades i es compara amb la produïda per les vinyes separades, per tal d’extreure conclusions.
PUNTUACIÓ
-Per emparrar la meitat de les fileres i mantenir sense emparrar l’altra meitat (tractament de la variable independent): [0,25 punts].
- Per assegurar-se que totes les fileres de vinyes siguin adobades i sulfatades de la mateixa manera (amb l’anterior aspecte, això és el control de variables): [0,25 punts].
- Per fer el mateix en les quatre finques, en lloc d’emparrar-ne dues i deixar sense emparrar les altres dues (rèplica): [0,25 punts].
- Per mesurar la quantitat de raïm (mitjana o total) produïda pels dos tipus de vinyes: [0,25 punts].

No hay comentarios:

Publicar un comentario